AJATUKSIA RUKOUKSESTA

Monissa keskusteluissa ja kirjoituksissa on käynyt ilmi, ettei aina tiedetä mitä rukous on ja miten se toimii.

Vaikka ei voi näin lyhyesti antaa täydentävää vastausta, tuon esille joitakin näkökohtia, jotka ehkä voivat auttaa Sinua, jos olet rehellinen etsijä tai uskovainen.

Ensinnä : Jokainen voi hädässään huutaa Jumala avuksi : "Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut, ja sinä kunnioitat minua." (Ps.50:15) Kysymys : Miten sen kunnioituksen kanssa on?

Jokainen voi rukoilla syntisen rukouksen, esim. seuraavin sanoin : "Rakas Herra Jeesus ; Tiedän, että olen syntinen ja tarvitsen sinun anteeksiantosi. Uskon, että kuolit syntieni puolesta. Haluan kääntyä pois synneistäni. Kutsun Sinua nyt tulemaan sydämeeni ja elämääni. Haluan luottaa sinuun Vapahtajana ja seurata sinua Herrana, sinun seurakuntasi yhteydessä. Auta minua ja armahda minua. Kiitos, että kuulet rukoukseni !"
Jos tämä rukous on aito, alkaa jotain tapahtua elämässäsi. Synnyt ylhäältä Jumalan lapseksi ja pääset Jumalan yhteyteen. Se on Jumalan työ Sinussa. Omin ponnistuksin et saa sitä aikaan.

Toiseksi . Vasta Jumalan lapsena voit vähitellen päästää syvemmin rukouksen salaisuuksiin.

Pieni arkipäivän kuva : Jos esim. naapurin lapsi on hädässä ja huutaa apua, teet varmasti kaikkesi, jotta lapsi saa apua hätätilanteeseensa. Jos tämä sama lapsi tulee luoksesi ja pyytää : Osta minulle pyörä, niin melko varmasti sanot hänelle : mene isäsi luo ja pyydä häneltä. (Toki voit joihinkin pyyntöihin suostua.)

Jos oma lapsesi esittää saman kysymyksen ja keskusteluissa käy ilmi, että lapsi todella tarvitsee pyörän (ei ole kysymys vain hetken innostuksesta) ja varmistut siitä, että hän tulee todella käyttämään sitä, niin varmasti teet kaikkesi, että lapsesi saa pyöränsä.

Jeesus opetti rukouksesta jotain hyvin merkittävää. Rukous on uskovaisen yhteyttä persoonalliseen Jumalaan. Rukouksessa saa Jumalaa sanoa Isäksi. Jumala on läheinen. Rukous ei tarkoita tilauslistan lähettämistä Taivaalliseen tavarataloon. Rukouksessa me lähestymme elävää Jumalaa ja hän lähestyy meitä.

Rukouksen tärkein tehtävä on mahdollisuus olla kahden kesken henkilön kanssa, jota rakastaa : puhua, kuunnella tai vain "olla yhteydessä" Jumalaan. Vaikka olemme edelleen vain ihmisiä, niin opimme paremmin tuntemaan Jumalaa ja Hänen tahtoaan ja tällaisesta intiimisuhteesta voi jotain todella arvokasta syntyä.

Eikö Jumala tiedä kaikkea jo etukäteen? Näin voisi helposti yrittää turhentaa koko rukoilemisen. Mutta tuollainen ajatushan on aivan persoonaton ja konemainen. Ei meidän elämäämme ole ennalta määrätty. Me joudumme aina elämässämme uusiin tilanteisiin, kohtaamme uusia ongelmia, joudumme valitsemaan. Näissä kaikissa saamme olla yhteydessä Jumalaan.

Rukouksessa pyydämme, että hänen tahtonsa tapahtuisi. Silloin kun Jumalan tahto tapahtuu, toteutuu rakkaus tässä maailmassa. Rukous on vaarallinenkin asia, koska siinä pyydämme Jumalaa tulemaan mukaan suunnitelmiimme, ja Jumala saattaakin muuttaa suunnitelmamme. Meidän tahtomme kun ei aina edistä rakkautta. Järkemme ei voi käsittää, miksi kaikki asiat eivät korjaannu hyviksi tässä elämässä. Moni sairas voi mielestään turhaan rukoilla vuosikausia sairautensa tähden. Silloin pohdimme, miksi Jumala ei vastaa. Me emme voi täysin tietää sitä salattua tapaa, jolla Jumala toimii tässä syntiinlankeemuksen maailmassa. Raamatun mukaan saamme kuitenkin luottaa siihen, että Jumala kuulee rukouksen ja tietää tilanteemme. Hän vastaa rukouksiin tavalla, joka on meille hyväksi. Sen takia : "Kiittäkää joka tilassa. Sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Kristuksessa Jeesuksessa."

RUKOUSTA KOSKEVAT RAAMATUN LUPAUKSET.

Raamatussa on lähes uskomattomia lupauksia. Jäähyväispuheessaan Jeesus 6 kertaa toistaa : "Mitä ikinä anotte - te saatte ". En nyt käy kovin syvälle aiheeseen, miten tämä voisi olla mahdollista. Jeesus ei valehdellut, vika on varmasti meissä. Lyhyt yhteenveto lupaukseen liittyvistä ehdoista (Joh. 14 – 16):

  • jos te pysytte minussa (olemme Kristuksessa, uudestisyntyneitä, Jumalan lapsia ja kuuliaisia ja meillä on puhdas sydän.)
  • minun sanani pysyvät teissä (meillä on usko Jumalan Sanaan ja se saa todella sulautua meihin myös arkielämässä ja opimme tuntemaan Jumalaa paremmin ja mikä on Hänen tahtonsa meidän kohdallamme.)
  • jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa. (tämä vaatii nöyryyttä, ylpeytemme ja itsekkyytemme ovat usein rukousvastauksen esteitä.)
  • te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy. (olemme valmiit luopumaan omasta itsekkyydestämme ja olemme kuuliaisia Jumalan tahdolle ja toimimme sen mukaan.)
  • anominen Jeesuksen nimessä (tämä on enemmän kuin pelkkä fraasi. Kysymys on Jumalan antamasta valtuutuksesta, josta nyt ei sen enempää.)

Tässä on meille jokaiselle, myös uskovaisille, paljon opettelemista, joka varmasti kestää koko elämämme ajan. Tarvitaan Pyhän Hengen opastusta. "Tämän ajan henki" ei koskaan pääse näihin syvyyksiin.

VASTAAKO JUMALA RUKOUKSIIN

Jumala ei voi aina vastata rukouksiimme välittömästi. Toisinaan me emme ole kelvollisia saamaan lahjaa. ("Ja vaikka pyydätte, te ette saa, koska pyydätte väärässä tarkoituksessa, kuluttaaksenne kaiken mielihaluissanne." Jaak.4:3) Toisinaan hän sanoo "ei" antaakseen meille jotakin paljon parempaa.

Toisinaan hän saattaa viivyttää vastausta, koska emme ole vielä valmiita vastaanottamaan hartaasti pyytämäämme lahjaa. Jumalan viivytykset eivät ole kieltoja. Usein huomaamme vasta paljon myöhemmin Jumalan johdatusta ja viisautta myös elämämme vaikeissa tilanteissa.

Me emme näe sitä laajaa kokonaisuutta, jossa olemme mukana. Sen takia emme aina ymmärrä Jumalan tapaa toimia ja Hänen aikatauluansa rukouksen alueella. Meidän on muistettava, että elämme synnin hallitseman maailman keskellä.
Ajatusleikkinä voisimme joskus miettiä, mitä tapahtuisi, jos kaikki uskovaiset saisivat vapautuksen kaikista vaivoista. Syntyisikö ryntäystä uskovaisten leiriin täysin väärin perustein? Evankeliumin perussanoma jäisi toiselle sijalle? Tulisivatko uskovaiset ylpeiksi, jos kaikkiin rukouksiin saataisiin automaattisesti vastauksia? Olisiko meille ilman näitä nykyisiä kokemuksiamme edes edellytyksiä auttaa muita ihmisiä, jotka kamppailevat kaikenlaisissa ahdistuksissa?

Rukouksen esteitä voi olla mm : epäusko, oma minä (ylpeys), arvosteleva henki, katkeruus, anteeksiantamattomuus, rakkaudettomuus.

Meidän tulisi tutkia itseämme, olemmeko oikeassa rukouksen hengessä, kun tuomme asioitamme Jumalalle tiettäväksi.
Rukous on niin tärkeä, ettemme saisi estää Jumalan mahdollisuuksia vaikuttaa meissä ja meidän kauttamme väärällä asenteella

RUKOUKSEN TÄRKEYS

Ellemme hoida rukouselämäämme, joudumme helposti tämän kiireellisen, stressaavan ja epävarmuutta täynnä olevan ajan hengen uhriksi. Teemme helposti hätäisiä päätöksiä ja saamme siitä sitten kärsiä. Nykyään puhutaan yleisesti masennuksesta, joka leviää yhä laajemmalle yhteiskunnassa. Myös monet uskovaiset joutuvat tähän kierteeseen, joiden syyt eivät suinkaan aina ole yksiselitteisiä. Sen takia on tärkeätä, että uskonelämämme lepää raittiilla pohjalla. Tässä on säännöllinen rukouselämä Sanan ja uskovien yhteyden rinnalla elinehto. Esim. korealainen Yonggi Cho viettää aamuisin monta tuntia rukouksessa ennen päivän työn aloittamista. Juuri sen ansiosta hän pysty sitten hoitamaan valtavan työtaakkansa tehokkaasti saaden viisautta ylhäältä vaikeitten asioiden kohdalla.

Tämä aikakausi korostaa toimintaa ja tehokkuutta. Hengellisellä sektorilla sen sijaan tulisi vaalia myös hiljaisuutta rukouksessa, koska vain Pyhän Hengen antamalla viisaudella voimme elää voitokkaasti. Ilman Jumalan johdatusta me eksymme niitten monien oppien, mielipiteiden ja houkutusten sekaan, jotka nykyajan nopeilla tiedotusvälineillä saavuttavat meitä yhä kierommalla tavalla.
Sen takia rukouksessa vietetty aika tuo meille siunauksia monella tavalla.

Rukouksen tärkein anti ei ole kuitenkaan rukousvastauksen saaminen vaan Jumalan tunteminen. Vasta kun Jumalan kirkkaus ja Jumalan armo saa valloittaa meidät, avautuu myös portti syvempään rukouselämään, jossa voittoja saavutetaan. Tämä ei ole koskaan helppoa ylpeälle ihmismielelle.

Rukouksen kohdalla ei ole pääpaino siinä, miten paljon aikaa vietämme rukouskammiossamme. Eri ihmiset ovat sen suhteen täysin erilaisessa asemassa. Kaikkein tärkein on sydämemme asenne. Tutkimalla itseämme aikaisempien esitettyjen kysymysten edessä ja tekemällä tarvittaessa parannusta, pääsemme rukouksessa tasolle, jossa ensin voimme kokea Jumalan läsnäoloa ja kirkkautta. Sen jälkeen voimme sitten vuodattaa sydämemme Hänelle ja rukoilla asioista, jotka avautuvat eteemme.

Joku on sanonut : "Voit tehdä enemmän kuin rukoilla vasta sen jälkeen, kun olet rukoillut, mutta et voi koskaan tehdä enempää kuin rukoilla, ennen kuin olet rukoillut."

Eiköhän opetuslasten rukous sopii meille jokaiselle : "Herra, opeta meitä rukoilemaan !"

(Voit lukea lisää pelastuksesta ja pelastusvarmuudesta.)

Lisää lukemista rukouksesta.

Paluu